Pakistan

Kasur

SOS-kinderdorpen zorgt niet alleen voor weeskinderen. Om ervoor te zorgen dat kinderen in arme delen van Pakistan ook de mogelijkheid hebben om naar school te gaan en te kunnen leven in gezondere levensomstandigheden heeft SOS projecten opgezet.

Ze hebben de mensen uit de gebieden een voorzetje gegeven om de levensomstandigheden in deze gebieden te verbeteren. Wij wilden ook graag zien hoe deze hulp van SOS precies in zijn werk gaat en werden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het achtergestelde gebied Kasur.

Kasur is een gebied dat jaar in jaar uit geteisterd is geweest door dramatische overstromingen en dat tevens te maken heeft gehad met continue oorlogsdreiging omdat het op het grensgebied van Pakistan en India ligt. Dit heeft tot gevolg gehad dat het gehele gebied (met zo’n 120.000 mensen) is achtergebleven in ontwikkeling.

Samen met een van de projectleiders springen we in een 4wheel drive aangezien de infrastructuur zo slecht is dat het niet mogelijk is om met onze camper richting het grensgebied te rijden.

We rijden ongeveer een uur lang op steenworpafstand langs de grens van India. Kasur is een gebied dat gemakkelijk van de buitenwereld afgesloten kan worden op het moment dat de rivieren overstromen. SOS heeft, samen met een andere organisatie, een brug gebouwd waardoor dit probleem is opgelost. Maar aangezien er tot op heden nog maar weinig aandacht was voor scholing, medische voorzieningen en hygiëne heeft SOS een aantal projecten opgestart.

Na een tijd in de 4WD gehobbeld te hebben komen we aan bij de eerste school. Het schooltje was een aantal jaren daarvoor door de Pakistaanse overheid gebouwd. Waar ze alleen niet over hadden nagedacht was dat er geen goede leraren in de omgeving woonden en dat het, door de slechte infrastructuur, niet mogelijk was om leraren van buiten richting het gebied te krijgen.

SOS heeft er voor gezorgd dat er wat dames uit de omgeving werden opgeleid waardoor de school nu eindelijk in gebruik is genomen. Het is wel behelpen, want in een klein klas lokaaltje zitten tegen de honderd kinderen op de grond. Maar het is zo’n vooruitgang met hoe het daarvoor was! Zonder SOS hadden de kinderen uit de omgeving van Kasur tot op heden nog geen mogelijkheid tot scholing gehad.

Daarna rijden we door naar een klein plaatsje zo’n 30 kilometer verderop. SOS is hier begonnen met het opleiden van wat vrouwen uit de omgeving. Ze hadden de gedachte dat de vrouwen het beste kunnen inschatten wat er nodig is voor de kinderen.

De vrouwen weten als geen ander wat er nodig is om de levensomstandigheden van de inwoners van het dorp te verbeteren. Het had ook nog eens als positief effect dat de vrouwen in dit tot voor kort door mannen gedomineerde dorp een verbeterde positie verkregen. Met alleen wat minimale hulp van SOS is de vrouwenorganisatie erin geslaagd om een rioleringssysteem aan te leggen. Vuil en ontlasting op straat was een grote bron van ziektes voor de kinderen. Door aan ieder huis uit het dorp een kleine bijdrage te vragen is het gelukt om zonder hulp van buiten het rioleringssysteem aan te leggen.

Verder hebben ze ervoor gezorgd dat er een schooltje is bijgebouwd. Tot afgelopen jaar konden de kinderen alleen maar scholing krijgen tot een leeftijd van 5 jaar. Nu is er een basisschooltje gebouwd en is er met behulp van SOS een leraar aangesteld.