Het Project
Het idee
Rijden naar China in een volkswagen camper uit 1976. Hoe verzin je het? We hebben lang lopen denken hoe we een goed doel in de schijnwerpers konden zetten. Daar moet je iets unieks voor doen, iets speciaals. Al snel kwamen we op het idee om een reis te gaan maken. Na uitvoerig onderzoek kwamen we erachter dat rijden naar China in een VW camper best een opvallende prestatie is. Omdat SOS-Kinderdorpen op de route meerdere projecten heeft en we ons willen richten op kinderen was het voor ons dan ook een perfecte keus om te gaan samenwerken. Een vlotte, professionele organisatie die ons aanmoedigde om te gaan kijken bij de lopende projecten op onze route.
De voorbereiding
Een reis als deze vraagt veel voorbereiding, zelfs meer dan we ooit gedacht hadden. We zijn dan ook een vol jaar elke dag bezig geweest. Eat, sleep, drink en live drivetheplanet werd het al snel. Uiteraard moet je ook geloven in je project en je niet door vrienden of kennissen laten ontmoedigen. Anything is possible when it sounds reasonable.
Van belang is dat je eerst goed nadenkt over wat je precies wilt gaan doen. We hebben er zeker twee maanden over gedaan om de plannen volledig helder op papier te krijgen. Vervolgens maak je een plan van aanpak. Vanuit dit document zijn we stapsgewijs verder gegaan. Om je plan kracht te geven moet je ervoor zorgen dat je snel met concrete dingen kan komen. Wat is het goede doel, hoe ga je geld inzamelen, hoe gaat de website eruit zien. Afspraken met sponsors hebben we dan ook mee gewacht tot we voldoende publiciteit hadden verzameld. Nadat we voldoende media aandacht weten te regelen zijn we sponsors gaan benaderen. Het resultaat kan je vinden op de pagina sponsors.
Internet is onmisbaar bij het opzetten van een expeditie als deze. Door vele uren te surfen en met behulp van vele mensen hebben we via internet een schat aan informatie binnen weten te halen.
What to bring
Zo min mogelijk! Al hebben we best veel opbergruimte in de bus, het is toch altijd minder dan je denkt. Hieronder een lijstje met spullen die we meenemen:
- The Northface winter and summer clothing
- The Northface Sleepingsbags
- The Northface backpacks
- Minolta Dimage F300 digital camera
- Tripod
- Laptop
- MSR Waterfilter
- MSR multistove
- Ultra sun, suntan lotion
Visa’s
Sommige visa’s zijn makkelijk te krijgen, sommige niet. Een visum en permits om door China te mogen rijden zijn niet makkelijk te regelen.
Inentingen
Inentingen zijn een noodzaak. Meer en meer mensen nemen last-minutes en vergeten daardoor dat inentingen nodig zijn. Ga je op reis buiten Europa dan is de kans groot dat je inentingen nodig hebt. Kijk op de site van de GGD voor meer info of ga langs je huisarts.
Carnet de passage
Een carnet de passage is een document dat verplicht is in Afrikaanse en Aziatische landen. Het verplicht je je auto weer te exporteren nadat je het geïmporteerd hebt. Zonder een carnet de passage ben je verplicht in elk land import belasting te betalen. Verstandig dus om er een te hebben. Maar wat zorgt er nu voor dat je je auto niet verkoopt. Een papiertje met een paar stempeltjes weerhoudt je er niet van om je auto te verkopen.
Het gaat als volgt: Bij de aanschaf van het carnet wordt je verplicht een bedrag als borg te betalen. Een bankgarantie is ook mogelijk om het carnet zeker te stellen. Normaal moet je een borg neerleggen ter waarde van de auto in de tijd dat hij gemaakt was. Bij de ANWB hebben ze een constructie geregeld waarbij je de 1 ½ maal de huidige waarde van de auto als borg moet achterlaten. Kosten van een carnet zelf zijn een paar honderd euro’s.
Je verliest je borg als je een incompleet carnet overhandigt. Kortom, als je bijvoorbeeld een exit stempel mist. Alleen als je echt kan aantonen dat je auto verwoest is of gestolen gedurende de reis kan je de deposit terugkrijgen.
Verzekeringen
De meeste reisverzekeringen zijn maar geldig voor een periode van maximaal 6 maanden aan eensluitend. Het is dus belangrijk goed de voorwaarden door te lezen! Verder heb je een medische verzekering nodig. Voor de auto hebben we een standaard verzekering. De welbekende groene kaart geeft een dekking tot en met Iran. Vanaf Iran zullen we bij de grens een verzekering moeten aanschaffen. Een verzekering voor het Indiaase subcontinent kost voor een jaar Rs 893 = $19.
Neem ook een [kijkje] op onze Goede doel-pagina!
Graag willen we de volgende personen bedanken: Dennis van Heezik, Juriaan Pinkse, Pieter Zuidweg en RandY Lemaire van Design IT, Diederik van Seventer voor alle PC hulp, En iedereen die zich inzet voor ons om deze expeditie te realiseren!
We would also like to thank William from Addictiff for his support making this expedition a success. addictif.nl