China

Mao is commercieel geworden.

Beijing is een synoniem voor Shopping. Er is geen twijfel mogelijk, Beijing is het paradijs voor mensen die van winkelen houden. En wat ons betreft is er geen Stad in de wereld die hieraan kan tippen. Er zijn trendy straten met mooie design kleding, de ¡®pearl market¡¯ voor.. parels, de ¡®silk market¡¯ voor.. zijde en allemaal andere spotgoedkope hebbedingetjes. Maar daarnaast is er ook heel veel te zien in Beijing. Je kunt er makkelijk een week vullen zonder je een seconde te vervelen. Sightseeing en winkelen¡­ wat wil je nou nog meer! Dit alles maakt Beijing zo¡¯n fantastische stad.

De meest beroemde man uit China, Chairman Mao, ¡®verblijft¡¯ nog steeds in Beijing. Hij heeft zijn laatste rustplaats uitgezocht midden op het Tianeman plein. En net zoals sommige Russische leiders en zoals zijn Vietnamese buurman Ho Chi Minh ligt ook Mao in een glazen kist. Aanhangers en andere bezoekers kunnen dus langskomen om hem te bewonderen. En dat mogen we natuurlijk niet missen!

Nadat we onze tas hebben opgeborgen aan de overkant van de straat lopen we in de richting van het mausoleum. We mogen (moeten) plaatsnemen in een rij op zo¡¯n 300 meter afstand van de ingang. Drie mensen met luidsprekers moeten ervoor zorgen dat iedereen netjes in de rij blijft staan. We wachten vol spanning af. Als er genoeg mensen zijn mogen we al marcherend richting het grote gebouw. De mensen met luidsprekers zorgen er ook deze keer voor dat iedereen netjes achter zijn voorganger blijft. Iets verderop mogen we weer stilstaan. Iedereen krijgt het verzoek om zijn respect aan Mao door middel van een bosje nepbloemen te tonen. De Chinese acteren alsof ze haast hebben en rennen naar de bloemenstal. Voor een of twee Yuan krijgen de mensen een lullig bosje mee. We snappen niet waar de haast vandaan komt. Zo druk is het niet en Mao heeft volgens ons ook geen andere plannen.

We betreden de eerste hal en lopen tegen een enorm beeld van Mao aan. De mensen die bloemen hebben gekocht worden verzocht ze hier weer in te leveren door ze op een enorme trolley neer te leggen. Heel handig aangezien deze zo weer naar het stalletje buiten gerold kunnen worden (om wederom voor een paar Yuan verkocht te worden). Het ziet er uit als goeie business en we vragen ons dan ook af of Mao er wel zo blij mee zou zijn geweest. We lopen nog steeds in een vlot tempo door in de richting van de volgende ruimte. Dit is het, de ruimte waar Mao ligt, fluisteren we zachtjes. We betreden de ruimte en zien de glazen kist met het lichaam van Mao. Het ziet er maar vreemd uit. Door de enorme verlichting boven zijn hoofd en alles zo netjes in de plooi lijkt het meer op een wassen beeld uit Maddam Tussaud. Beter gezegd, we twijfelen of het niet gewoon een wassen beeld is. We lopen verder.

Zodra we een stap buiten het mausoleum hebben gezet worden we omringd door mensen die Mao prullaria verkopen. Mao kalenders, horloges, ringen, aanstekers, klokken, posters, stickers, thee etc. Noem het maar en het ligt er in een Mao uitvoering.

Dit meen je niet¡­ Mao is commercieel geworden!